Lite bröllops-vett och etikett!

  • Ni känner säkert igen, om ni varit på bröllop tidigare, frågor som ställs av många inbjudna gäster. "Jaha, ska ni skaffa barn nu då?" eller "kommer det höras ljud av små fötter nu snart?". Folk är i allmänhet väldigt nyfikna av sig och tänker säkert inte på att dessa frågor faktiskt kan vara väldigt känsliga. Att skaffa barn är framför allt ett beslut som brudparet själva ska ta ställning till och andra människor kan inte påverka detta. Det kan ju hända att de kanske rent utav försökt skaffa barn under en längre tid utan att de kunnat. Vi anser att det inte passar sig att ställa den här typen av frågor till ett par som samma dag firar att "de två blivit en". De vill nog inget hellre än att slippa höra påståenden om att de två nu snart kanske ska bli tre. Så tänk er för både en eller två gånger innan ni ställer sådana typer av frågor. Särskilt på deras bröllopsdag. Om ni tvunget vill fråga, vänta till en annan dag när ni är ensamma med brudparet. 
  • Om du håller tal: ta inte upp någon av makarnas ex i talet eller nämn tidigare förhållanden. Det blir både obekvämt och du skämmer ut de inför gästerna. Detta uppskattas inte av brudparet och kan orsaka dålig stämning! Nu fokuserar man på makarnas framtid och DERAS liv ihop!
  • Om det inte är ett barnfritt bröllop och du själv har barn med dig, se då till att de inte stör under vigseln eller låter de fritt springa omkring i festsalen. Kan de inte sköta sig och du som förälder är medveten om detta, lämna de hemma med barnvakt! 
  • Bli inte för full! Det är inte vilken fest som helst. Det är en fest där dina vänner lovar att tillbringa hela sitt liv som ett par. Visa respekt och vet var gränsen går! Festa kan man göra en annan helg!
  • Har du inget positivt att säga om själva bröllopet, undvik att säga något alls och håll det för dig själv. Brudparet har gjort denna dag till något som de tycker om och har även lagt en hel del pengar på det. De behöver inte höra något sådant just denna dag.
  • Klä dig propert! Kom inte till ett bröllop i slitna jeans och en T-shirt med hål i. Visa brudparet att du med omtanke klätt upp dig lite extra inför denna dag (gäller om det inte står någon klädkod, för i så fall ska denna följas). 
  • Om brudparet valt att ha stereomusik (exempelvis spotify) istället för ett liveband på bröllopet, respektera deras val av musik och byt inte som gäst de låtar som ligger på spellistan! De har valt de låtar som de vill spela på sin dag. När du har fest, då kan du välja dina egna låtar! Däremot om de säger att det är ok så är det fritt fram. Men låt de tala om det i så fall. Fråga inte om de inte säger något!
  • Svara i god tid på inbjudan! Av respekt och hänsyn för all den planering som brudparet står inför, låt de veta i god tid om du kan komma och vänta inte till sista dagen!
  • Om du ensam blivit bjuden för att du är singel och under tiden inför bröllopet träffar någon. Räkna inte med att denna person automatiskt är bjuden. Ibland kan det kosta tusentals kronor för brudparet att ta med en extra gäst på festen. Det kan alltså bli en dyr historia för de om du vill ta med dig någon som de inte räknat med när inbjudningarna gjordes. Är du släkt, kan det däremot vara mer acceptabelt. Men fråga de och ta inte för givet!

Ja, det var några goda råd inför sommarens bröllop :). 

 

 

26 maj 2013