Klädkoder

Vett och etikett och klädkoder...

Kavaj

Den vanligaste klädkoden. Man behöver inte klä upp sig till tänderna, men ändå lite mer än vardagsklädd. Karlarna behöver inte ha hel kostym i samma färg, utan kan gott nöja sig med en kavaj med finbyxor i en annan färg och damerna bär en festklänning som är ungefär knälång eller en dräkt med blus och finbyxa. Det går även bra att ha tvådelat som en blus och en kjol.

Kostym

Lite finare än kavaj och för männen ska det vara en hel kostym i mörkblå, mörkgrå eller svart färg. Matchas med slips eller fluga. Märk väl att flugan då inte får vara vit eller svart (svart tillhör smoking och vit tillhör frack). För damerna gäller en enkel klänning som inte får vara fotlång eller baraxlad. Finbyxor och blus funkar även här.

Smoking

Ja, smoking gäller för männen här, med enkel knäppning och krage. Kombineras med vit skjorta och svart fluga med gördel eller väst. Det finns även mer färgglada gördlar och flugor som matchar varandra och köps som ett paket tillsammans. Dock inte vit fluga här då det hör till så kallad "white tie" och tillhör fracken. Damerna bär lite mer cocktailinspirerad klänning som är ärmlös eller med smala axelband och gärna kort samt med urringning. Är klänningen längre än knäna, ska den gärna ha längre ärmar och mindre urringning. Handskar ska inte bäras till smoking-koden.

Frack

Fracken är alltid svart och bärs av männen med vit väst, vit skjorta och vit fluga. Frack kan även gälla uniform eller folkdräkt, men hör då med brudparet vad de tänkt. Damerna bär en fotlånng klänning, gärna med smala axelband eller baraxlad samt urringning och tillsammans med handskar (som tas av innan maten). Täck gärna för etikettregelns skull över axlarna under vigseln med en sjal eller en kavaj.

Jackett

Till vigslar som arrangeras före kl 12.00 på dagen: Denna klädkod är inte så vanlig och är en ser ut som en kavaj i längre modell i svart eller grå färg. Byxorna är grårandiga och bör med fördel bäras med en grå väst och plastrong istället för slips och fluga. Damerna ska bära en dräkt med hatt eller en diskret klänning, som inte är cocktailklänning eller partyklänning. Byxdress funkar också.

Som sist kan jag nämna att man visst får bära röd klänning på ett bröllop, dock inte vitt (om inte bruden särskilt sagt att detta är helt ok)! Och man kanske ska sväva något utanför ramarna och skapa sig en egen klädkod? Kanske "Ljus kostym?!" Varför inte?

24 jun 2013